Sodyum Tiyosülfat

Formül:  Na2S2O3
Kimyasal adı : Sodyum tiyosülfat
Molar kütle:  158.11 g/mol
Erime noktası: 48.3 °C
Yoğunluğu: 1.667 g/cm3
Görünümü :Beyaz Toz halinde
CAS No: 7772-98-7

Görünümü : Kokusuz beyaz kristal görünümdedir

Kimyasal Adı : Sodium thiosulfate, Sodium hyposulfite, Hyposulphite of soda

Kimyasal Formülü : Na2SO4

Özellikleri : 100 derecenin üzerinde bozulur

Ambalaj Şekli : 25 kg. lık torbalarda

Sodyum Tiyosülfat; En çok bilinen en fazla kulak aşinalığı yaşadığımız özelliğini hemen söyleyeyim. Siyanür zehirlenmeleri önleyen bir kimyasal üründür. Beyaz kristal şeklinde bir görünüme sahiptir. Suda çok çözülen beyaz kristallerdir. Kimyasal adı ” Sodyum Hiposülfit ” olarak geçmektedir. Kimyasal formülü ise ” Na2S2O3.5H2O ” olarak gösterilir.

Kuru ve ılık ortamlarda özellikle sıcaklık 33 derece üstüne çıkmaya başladığında madde suyunu kaybetmeye başlar. Sıcaklık 48 dereceye ulaştığı zaman kendi suyunda erir ve daha fazla sıcaklıkta bozunma söz konusudur. Güçlü elektrolit özelliğe sahiptir. Oksitleyiciler le temas etmemesi lazımdır.

Kimyasal ürün zararsızdır. Deri ile temas halinde tehlikeli olmamaktadır. Ama kullanım sırasında eldiven ve emniyet gözlüğü kullanılması gerekir. Sodyum tiyosülfatı temin etmek istenmesi halinde internet üzerinden yada kimyasal ürün satan yerlerde bulmak mümkündür.

Kullanım Alanları

  • Deri sanayinde sepileme de, deri tabaklanmasını ve iyotu indirgeme özelliğinden dolayı titrasyonda kullanılır.
  • Tekstil ve kağıt sanayinde, malzeme üzerinde kalan atık hidrojen peroksit in uzaklaştırılmasında kullanılır.
  • Atıkların arıtılmasında klor giderici olarak kullanılır.
  • Elyaf boyamada mordan olarak kullanılır.
  • Altın ve gümüş kaplamaların banyolarında siyanür zehirlemesini önlemede ve ayrıca cevherden gümüş elde edilmesin de ekstraksiyonda kullanılır.
  • Fermantasyon işleminde kullanılır.
  • Yün ağartma işleminde kullanılır.
  • Kozmetik sanayinde kullanılmaktadır.
  • Fotoğrafçılıkta film banyolarında gümüş tuzlarını çözebildiğin den film banyolarında sabitleyici olarak kullanılır.